Yes, no questions in Hindi

There are two ways to ask questions in Hindi like in English.
  1. Helping verb questions Yes/No questions
  2. Wh-word questions  


Helping verb questions Yes/No questions -  Helping verb questions are used to confirm the information we have whether WH-word questions are used to get specific information.
Let's start with helping verb questions, it is very easy to make helping verb questions in Hindi we just put "kya" at the beginning of an affirmative sentence.


Let's see a few examples and try to understand how it works in Hindi.

Sentence Structure - kya + affirmative sentence + ?

Ram is Indian this sentence is translated as    राम भारतीय हैं। (Ram bhaarateey hain.) 

Now, if we want to turn this statement into a question, then we just put kya at the beginning of the affirmative sentence and a question mark at the end.  

Is Ram Indian ?  क्या राम भारतीय हैं? ( Kya Ram bhaarateey hain?

Examples :- 

1. Your father is a doctor -  is your father a doctor?  
 आपके पिता एक डॉक्टर हैं     - क्या आपके पिता एक डॉक्टर हैं?
 aapake pita ek doktar hain  - kya aapake pita ek doktar hain?

 


2. He is from India. - is he from India?
वह भारत से है  - क्या वह भारत से है?
vah bhaarat se hai - kya vah bhaarat se hai?

 


3. Your friends's car is white. - is your friend's car white?
आपके दोस्तों की कार सफेद है। - क्या आपके दोस्त की कार सफेद है?
aapake doston kee kaar saphed hai. - kya aapake dost kee kaar saphed hai?

 


4.Ram is a doctor.   - is ram a doctor?
राम एक डॉक्टर हैं। - क्या राम डॉक्टर हैं?
raam ek doktar hain. - kya raam doktar hain?

 


5.Ram house is in America.      is Ram's house in America?
राम घर अमेरिका में है। क्या राम का घर अमेरिका में है?
.raam ghar amerika mein hai. kya raam ka ghar amerika mein hai?

 


6.My son is behind the door - is my son behind the door?
मेरा बेटा दरवाजे के पीछे है - क्या मेरा बेटा दरवाजे के पीछे है?
Mera beta daravaaje ke peechhe hai - kya mera beta daravaaje ke peechhe hai?

 


7.Mukesh's room is very dirty - is Mukesh's room very dirty?
मुकेश का कमरा बहुत गंदा है - मुकेश का कमरा बहुत गंदा है?
mukesh ka kamara bahut ganda hai - mukesh ka kamara bahut ganda hai?

 


8.Your Native language is Hindi. - is your native language Hindi?
आपकी मूल भाषा हिंदी है। - क्या आपकी मूल भाषा हिंदी है?
aapakee mool bhaasha hindee hai. - kya aapakee mool bhaasha hindee hai?

Ok so far, we have learned that how we form helping verb questions in Hindi now, we will learn how we respond to "yes, no questions"
yes -  हाँ   haan
No - नहीं   Nahin

Question1.    Is your father a doctor?  
                     क्या आपके पिता एक डॉक्टर हैं?
                     kya aapake pita ek doktar hain?

Answer1.      Yes, my father is a doctor.

                     हां, मेरे पिता एक डॉक्टर हैं।

                     haan, mere pita ek doktar hain.

 


Question 2.   Is he from India?
                     क्या वह भारत से है?
                     kya vah bhaarat se hai?

Answer 2.     Yes, he is from India. 

                      हां, वह भारत से है।

                      haan, vah bhaarat se hai.


Question 3.   Is your friend's car white?
                     क्या आपके दोस्त की कार सफेद है?
                     kya aapake dost kee kaar saphed hai?

Answer 3.     No, my friend's car is red.

                     नहीं, मेरे दोस्त की कार लाल है।

                     nahin, mere dost kee kaar laal hai.

 


Question 4.   Is ram a doctor?
                     क्या राम डॉक्टर हैं?
                     kya raam doktar hain?

Answer 4.     No, he is an actor.

                     नहीं, वह एक अभिनेता हैं।

                     nahin, vah ek abhineta hain.

 


Question 5.   is Ram's house in America?
                     क्या राम का घर अमेरिका में है?
                     kya raam ka ghar amerika mein hai?

Answer 5.     Yes, Ram's house is in America.

                      हां, राम का घर अमेरिका में है।

                      haan, raam ka ghar amerika mein hai.

 

Question 6.    Is my son behind the door?
                      क्या मेरा बेटा दरवाजे के पीछे है?
                      kya mera beta daravaaje ke peechhe hai?

Answer 6.      Yes, he is behind the door.

                       हाँ, वह दरवाजे के पीछे है।

                       Haan, vah daravaaje ke peechhe hai.

 


Question 7.      is Mukesh's room very dirty?
                        क्या मुकेश का कमरा बहुत गंदा है?
                        Kya Mukesh ka kamara bahut ganda hai?

Answer 7.        Yes, Mukesh's room is very dirty.

                         हां, मुकेश का कमरा बहुत गंदा है।

                         Haan, Mukesh ka kamara bahut ganda hai.

 


Question 8.       Is your native language Hindi?

                         क्या आपकी मूल भाषा हिंदी है?
                         kya aapakee mool bhaasha hindee hai?

Answer 8.         Yes, my native language is Hindi.

                          हां, मेरी मूल भाषा हिंदी है।

                           Haan, meree mool bhaasha hindee hai.

About us 

Indian Lingua is a language School from Jaipur” that allows you to practice and learn Hindi/Urdu/Punjabi with native teachers. We have a variety of Hindi/Urdu/Punjabi online / in person Lessons / courses adapted to the needs of each student. For all of you interested in Indian culture and learning with locals, we have expertise in offering Immersion and Summer Courses in Jaipur making it easier for you.

+917014001946/+916376294768

++916376294768 /917014001946

 311,3rd floor,OKAY plus spaces,f-45 Malviya Industrial Area,Jaipur

© 2019 by Indian lingua

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram